O NAS

Razem od  1970 r.

Firma Specjały z Borów produkuje tradycyjne wyroby kaszubskie wytwarzane z mięsa czerwonego, białego oraz ryb przy zastosowaniu starych, regionalnych technologii. Oferujemy szeroki asortyment mięsa, wędlin i wędzonek z wieprzowiny, wołowiny, drobiu i ryb przygotowywanych tradycyjną metodą wędzenia „na ciepło” i „na zimno” (przez parę dni) w naszym zakładzie położonym na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego (charakteryzujące się czystym, dziewiczym i nieskażonym powietrzem) produkujący w oparciu o standardy ekologiczne i staropolskie receptury. 

Nasz zakład produkcyjny mieści się w Borach Tucholskich i specjalizuje się w wytwarzaniu wyrobów typowo wiejskich, charakterystycznych dla tego regionu. Mięso, z którego powstają, pochodzi od zwierząt karmionych zbożem, wypasanych na niczym nie skażonych, ani nie nawożonych chemicznie łąkach. Zwierzęta te rosną korzystając ze świeżego powietrza, światła i nie skrępowanego ruchu, a więc w warunkach ekologicznych, dających gwarancję powstania na ich bazie ekologicznie czystych i korzystnych dla ludzkiego zdrowia produktów. 

Gotowe wyroby marki „Specjały z Borów” nie zawierają żadnych konserwantów, utrwalaczy, barwników, preparatów wiążących i środków chemicznie utrzymujących świeżość. W efekcie korzystania z ekologicznie czystego mięsa,rygorystycznego przestrzegania  zasady   produkcji bez chemii, ścisłego stosowania staropolskich receptur oraz naturalnych, wartościowych dodatków wytwarzamy wyroby charakteryzujące się niepowtarzalnym, doskonałym smakiem. Subtelną nutę zapachu lasu i smaku ziół nadaje im wędzenie specjalnie wyselekcjonowanym drewnem.   

Polecamy pełną gamę wyrobów marki Specjały z Borów”, a szczególną uwagę pragniemy zwrócić naszym Klientom na wyjątkowe wyroby podsuszane i dojrzewające oraz na tradycyjne szynki, które dzięki, będącej tajemnicą producenta, unikatowej technologii charakteryzują się znakomitym, niepowtarzalnym smakiem.

Wyroby te nie są nastrzykiwane, ale w sposób naturalny są przepeklowane w specjalnych zalewach ziołowych o bardzo wysublimowanych smakach. Smaki te uzyskujemy poprzez parotygodniowe lub paromiesięczne leżakowanie w powyższych zalewach ziołowych.  Przez to uzyskują bardzo długą, niespotykaną trwałość, od paru miesięcy do roku i dłużej.

Naszym celem jest dostarczanie wymagającym klientom najwyższej jakości mięsa i wędlin, charakteryzujących się niepowtarzalnym, doskonałym smakiem, który zawdzięczają oryginalnym, staropolskim recepturom i naturalnym, pełnowartościowym dodatkom. Odpowiadamy na oczekiwania tych klientów, którzy nie chcą spożywać wyrobów pełnych „wynalazków” współczesnej chemii, a oczekują na pożywienie nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia.